Yogisk detox
- jessica6247
- Nov 9, 2014
- 5 min read
När hösten började smyga sig på i slutet av september och höstens färgprakt strålade som vackrast kände jag mig stark och full av lust att ta mig an nya projekt. I takt med att de färgstarka löven började dala mot marken väcktes ett behov hos mig att göra mig av med spåren av stress och sjukdom i mitt system som hängde kvar sedan den stora depressionen för snart 2 år sedan. En ordentlig utrensning eller höststädning i kroppen. Jag började fundera över att göra någon slags detox. Det var viktigt för mig att det var utifrån mina egna behov och min situation, inte med något färdigt detox-kit från hälsokosten. Så i enlighet med ayurvediska tankegångar började jag utforma ett detoxprogram för mig själv. När jag inledde det kände jag mig som en höststorm som virvlade fram. Svävandes en decimeter ovanför marken (bildligt alltså!), hade jag ett tydligt behov av lugnande och stabiliserande rutiner och ett tillskott av värmande, kryddig mat. Vår och sommartid har jag i perioder renat min kropp med rawfood, men nu bestämde jag mig för minst ett varmt mål om dagen. Som en del av min yogiska detox ingick också en morgonrutin bestående av ett stort glas varmt citronvatten, självmassage med varm olja över HELA kroppen följt av sittande meditation och andningsövningar. Det krävdes att jag steg upp innan barnen vaknade (lyckades långt ifrån var dag) och gick till sängs tidigare. Min matsedel fylldes av främst av grönsaker i olika former, så som värmande grytor och smoothies. Jag åt mycket frön, nötter, bär, frukt, vetegrässhots och grönkål, grönkål, grönkål (en kärlekshistoria jag ska fördjupa mig i i ett kommande inlägg). Under tre veckor hade min kost en total avsaknad av fisk (kött äter jag helst aldrig), ägg, mjölkprodukter, socker, koffein, alkohol och all typ av säd (mjöl, havregryn, pasta, bröd etc.)
Visst har jag tagit bort mycket, men på fjärde dagen är jag så tacksam att jag får äta dessa aptitretande, delikata, närande födoämnen och superfoods. En sann lyx! Det är ett perspektivskifte. Istället för att försaka blir det till en belöning (not depried but rewarded!). Det blir till en kärleksfull handling med omsorg om den i min närhet jag oftast försummar: mig själv.
När min livskamrat äter sin pasta och köttfärssås (barnen bortresta) är jag långt ifrån frestad. Min grönkål- och sötpotatisgryta skapar vällust i hela kroppen. Jag njuter av den värmande sötman. De råa sötpotatispinnarna och blomkålsbuketternas krispiga tuggmotstånd gifter sig perfekt med den lena konsistensen på min bönhummus. Då inser jag att det faktum att vi, var och en för sig, lagat mat till oss själva och att jag inte ens i affären engagerat mig i hans middag, gav mig friheten att laga mat utifrån endast mina egna behov. Det gjorde att jag tillagade och kryddade den annorlunda, men en annan stor skillnad är att den omsorg jag la ner i matlagningen var riktad mot mig själv. En kärleksfull handling gentemot mig själv. Ingen försakelse, bara kärlek. Min detox har nu istället blivit en HÖSTBOOST!

Värt att nämna i det här sammanhanget är att våra barn har fått välja om de vill äta kött eller ej. På lekskolan serveras endast ekologisk vegetarisk kost och hemma likaså till 90%. Min älskade M har mer och mer övergått till en vegetarisk kost som en konsekvens av att leva med mig, men han äter gärna kött när han är med andra och vid ett fåtal tillfällen tillagar han kött hemma. Min detox har påverkat resten av familjen i det att de fått smaka en uppsjö av nya spännande smoothies och skippat en del av den lömska, snabblagade pastan. Vår yngste son, 2 år och en självvald vegan, äter med glädje ur min tallrik med miso- och ingefärskryddad grönskapssoppa framför pappas potatisgratäng och kyckling.


Tjugoen dagar har jag bestämt att detoxen ska vara. På sista dagen (i tisdags) börjar jag fundera på vad jag ska äta sen. Jag försöker komma på vad jag har saknat. Till slut bestämmer jag mig för surdegsbröd och äpplekaka. På onsdagen tar jag en kopp kaffe och konstaterar att det luktar godare än det smakar. Jag sätter en surdeg men eftersom brödet inte blir klart förrän dagen efter, tillfredsställer jag min brödlängtan med en rund vit rågkaka istället. Den smakar sockerkaka. Efter ärtsoppan på kvällen gör jag som resten av familjen och äter spenatpannkakor med blåbär. De är förvisso gjorde på havremjölk och både råg- och vetemjöl men allt slutar ändå med en hopplöst uppblåst mage. Jag kan bara konstatera att jag kunde återinfört mjölmat i min diet lite försiktigare. Efter tre veckor av mentalt fokus och balans upplever jag en dipp efter en rad sömnlösa nätter (sjuka barn) och skippad morgonrutin (sjuka barn). Jag blir retlig, stresskänslig och skuldbenägen. Behovet av sömn, stunder av stillhet och näringsrik mat blir så tydlig. Så nu är detoxen över men morgonrutinen och grönkålen är här för att stanna!
Recept
Renande sötpotatisgryta med grönkål
1 liten purjolök
1 sötpotatis
3 lagerblad
5 dl liter vatten/ grönsaksbuljong
örtsalt (herbamare)
2-3 cm ingefära
1 liten zucchini, i små bitar (jag har använt bitar av min enorma squash från Skåne)
en näve grovt hackade spenatblad
flera nävar riven grönkål
juice från 1 citron
färsk persilja
nån matsked linfröolja
svartpeppar
Sauteera skivad purjolök i lite kokosolja i några minuter. Tillsätt sötpotatisen och fortsätt bryna till de börjar mjukna. Häll på vatten med örtsalt (eller grönsaksbuljong), lagerblad, riven ingefära och låt sjuda i 10 min. Ha i Zucchini och grönkål och låt sjuda ytterligare 10 min med lock på. Rör i spenaten, linfröoljan och citronjuicen. Ta bort lagerbladen. Ta av hälften och kör med stavmixer. blanda allt och garnera med persilja och svartpeppar. Njut!
Vit bönhummus
2 dl kokta vita bönor
2 msk tahini (sesampasta)
3 msk linfröolja
1 vitlöksklyfta
1 cm gul chilifrukt (eller röd, jag odlar gula i köksfönstret)
örtsalt
vatten
Mixa allt. Servera med t.ex blomkålsbuketter, morotsstavar eller sötpotatispinnar
Lilos frukostsmoothie

2 msk chiafrön (blötlagda i lite vatten en stund innan)
2 msk oskalade sesamfrön
2 msk bitar av nyposkal/nyposkalspulver
1 msk gurkmejepasta*
1 repad kvist grönkål
1 banan
5 dl osötad ekologisk sojamjölk
1 dl apelsinjuice (gärna färskpressad)
ev 2 tsk superfood mix fruits&berries (Renée Voltaire) eller annan form av superbär. Mixen från Renée Voltaire innehåller aronia, lucuma och camu camu
Mixa hela härligheten. Sit ner och njut av morgonstunden, gärna tillsammans med en handful mandlar.
*(koka 1 del gurkmeja, 2 dl vatten i några min. Spara i burk i kylen)
Gör mig glad och berätta om du prövar att laga mina recept. Jag vill gärna veta vad du tycker!
Comments